Ollada aranesa

La vaig veure a un dels dos millors llibres de receptes que he pogut llegir, l’Àpats. La tenia pendent i finalment m’he posat a ella. El resultat ha estat del tot brutal, és una escudella boníssima i de plat únic, i porta de tot. Al final no vaig posar la botifarra negra, perquè ja la trobava massa carregada, però també li ha de donar un bon punt.

Vaig començar fent el brou un dia i acabant l’ollada l’endemà i de veritat que és un plat d’aquells que fan festa a casa, per a mi, molt més que l’escudella i carn d’olla tradicional. T’animes a fer-la a casa?

 

Ingredients:

 

120g. fideus gruixuts

60g. arròs

250g. vedella picada

100g. botifarra de perol

1/4 gallina

1 peu de porc

1 os de pernil

2 porros

3 pastanagues

200g. patates

2 xirivies

1/4 col

2 alls

pebre i sal

la molla d’1 llesca de pa

1 ou

80g. mongetes (prèviament remullades 12 hores)

aigua mineral o filtrada

 

 • Posem 3 litres d’aigua mineral a una olla ben grossa, amb la gallina, el peu de porc, l’os de pernil, i les verdures netes i tallades petites. (Excepte els alls que aniran amb la pilota) i portem l’olla al foc.
 • Afegim les mongetes escorregudes i portem a ebullició. Quan comenci a bullir desescumem i deixem bullir 2 hores i mitja a foc mig, amb la cassola sense acabar de tapar del tot.
 • Fem la pilota amb els alls picats, la botifarra de perol picada, la carn de vedella, la molla de pa i un ou batut. Ho pastem tot molt bé, i fem boles petites de mossegada.
 • Un cop han passat les 2 hores i mitja, traiem el peu de porc, la gallina i l’os de pernil, i esmicolem amb les mans la carn, llançant els ossos .
 • Afegim les pilotes al brou i la carn de gallina i de peu de porc esmicolades. Deixem coure 15 minuts.
 • Incorporem els fideus i l’arròs i deixem acabar de coure uns 20 minuts.
 • Si voleu posar botifarra negra, l’afegiu 10 minuts abans de parar el foc, que ja tindrà prou per ser cuita. A gaudir d’un plat estrella!

 

Ingredientes:

120g. fideos gordos

60g. arroz

250g. ternera picada

100g. botifarra de perol

1/4 gallina

1 pie de cerdo

1 hueso de jamón

2 puerros

3 zanahorias

200g. patatas

2 chirivias

1/4 col

2 ajos

pimienta y sal

la miga d’1 rebanada de pan

1 huevo

80g. alubias (previamente remojadas 12 horas)

agua mineral o filtrada

 

 • Ponemos 3 litros de agua mineral en una olla bien grande, con la gallina, el pie de cerdo, el hueso de jamón y las verduras cortadas pequeñas. (Excepto los ajos, que los pondremos con la carne) y llevamos la olla al fuego.
 • Añadimos las alubias coladas y lo llevamos a ebullición. Cuando empiece a hervir, desespumamos el caldo y dejamos hervir 2 horas y media a fuego medio, sin tapar del todo la olla.
 • Hacemos la pelota con los ajos picados, la butifarra de perol picada, la carne de ternera, la miga de pan y un huevo batido. Amasamos bien y formamos bolas pequeñas de bocado.
 • Cuando hayan pasado las 2 horas y media, sacamos el pie de cerdo, la gallina y el hueso de jamón, retiramos los huesos y deshacemos la carne un poco con las manos, dejandola en trozos pequeños.
 • Añadimos las pelotas al caldo, y la carne de gallina y del pie de cerdo que hemos deshecho. Dejamos cocer 15 minutos.
 • Incorporamos los fideos y el arroz y dejamos que acabe de cocer unos 20 minutos.
 • Si quieres poner también morcilla, la añades 10 minutos antes de apagar el fuego, que será suficiente, y ahora a disfrutar de un platazo estrella!!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments